Chowacz Podobnik oraz Pryszczarek Kapustnik małe szkodniki o dużym wpływie na Twoje uprawy
Zwalczanie pryszczarka kapustnika oraz chowacza podobnika wymaga kompleksowego podejścia zwłaszcza w przypadku upraw rolniczych.
Ich wspólne, symultaniczne występowanie jest największym zagrożeniem dla upraw rzepaku.
Charakterystyka każdego szkodnika:
Chowacz podobnik to gatunek chrząszcza z rodziny ryjkowcowatych. Pokryty jest szarymi łuskami, głowa, odnóża i czułki są czarne, osiąga wielkość 2,5-3 mm. Żeruje głównie na rzepaku ozimym i jarym, a także innych roślinach kapustnych uprawnych i dziko rosnących – z dużymi łuszczynami.
Wiosną, gdy temperatura osiąga 15℃ chowacz opuszcza swoje miejsce zimowania i przylatuje na plantacje rzepaku. Właśnie wtedy wyrusza w poszukiwaniu pokarmu oraz szukają miejsca do złożenia jaj. Pozostawiają małe, okrągłe dziurki, wygryzając niewielkie otwory składają w nich zazwyczaj jedno jajo.
Owad występuję w rzepaku od maja do sierpnia, najlepszym momentem na ochronę chemiczną w jego przypadku są zabiegi wykonywane w maju.
Uszkodzone przez chowacza łuszczyny wcześniej żółkną i są zdeformowane, a wygryziony podczas żerowania przez larwę otwór to brama wejściowa dla chorób.
Pryszczorek kapustnik(pryszczarek kapustnik) to szkodnik z rodziny pryszczarkowatych występujący w rzepaku oraz innych roślinach z rodziny kapustowatych. W rzepaku żeruje na łuszczynach. Dorosłe osobniki samców osiągają 1,5 mm, samice od 2 do 2,2 mm. Odwłok owada jest czerwony lub jasnożółty, a całe ciało brązowe.
Owad występuje w rzepaku od maja do sierpnia i tak jak w przypadku chowacza podobnika zabiegi z nim związane najlepiej wykonywać w maju.
Szkodliwa jest larwa rozwijająca się w łuszczynach – w jednej może występować ich nawet 180. Wysysają one soki z nasion powodując żółknięcie i deformację roślin i w rezultacie pękanie oraz osypywanie się nasion z łuszczyny.
Jak sobie z nimi poradzić? Oto kilka sprawdzonych metod
Zwalczanie chowacza podobnika i pryszczarka kapustnika wymagają zastosowania holistycznego podejścia obejmującego różne metody agrotechniczne: zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne, izolację przestrzenną czy metody chemiczne.
- Zapobiegajmy i monitorujmy :
Do monitorowania obecności szkodnika stosuje się obserwacje bezpośrednie, żółte naczynia oraz czerpakowanie. Tego typu diagnostykę najlepiej prowadzić przed zastosowaniem zabiegów zwalczania jak i po nim. - Biologicznie:
Wspierajmy obecność ptaków i niektórych gatunków owadów. - Stosuj Insektycydy:
Metoda chemiczna to skuteczny sposób na pozbycie się szkodników w uprawach – rekomendujemy MOSPILAN 20SP w dawce 150g/ha
Podobnie podczas zwalczania pryszczarka kapustnika oraz chowacza podobnika ważne jest zrównoważone podejście, które nie zaszkodzi naturalnemu środowisku i pożytecznym owadom.